17.12.2021. Zapisnik sa sastanka GO DTS 16.12.2021.

ZAPISNIK

 

sa (hibridnog/Zoom) sastanka Glavnog odbora Društva termičara Srbije,

održanog  16.12.2021. godine od 14h u lab.151 na MF u Beogradu

 

Prisutni: prof. dr Milan Radovanović, prof. dr Dragoslava Stojiljković, prof. dr Goran Jankes, prof. dr Maja Đurović Petrović, prof. dr Nebojša Manić.

Prisutni putem Zoom-a: dr Miodrag Mesarović, prof. dr Mladen Stojiljković, dr Predrag Stefanović, prof. dr Mirjana Laković.

 

Dnevni red:

 

1. Analiza održanog skupa Elektrane 21,

2. Neophodni uslovi za uspešan rad DTS-a u uslovima Covid-19.

3. Plan rada za 2022. godinu,

4. Razno.

 

1.     Analiza održanog skupa Elektrane 21

 

Na skupu Elektrane 2021. prezentovana su 42 rada, bilo je 11 zemalja učesnika. GO DTS se zahvaljuje ekipi koja je organizovala konferenciju. Veliki uspeh je da je skup organizovan hibridno na MF u Beogradu i 2 paralelne sesije, što je netipično i potpuno novo. Zbog izvesnih propusta sa naše strane EPS ovog puta nije finansijski podržao održavanje skupa, niti je aplicirano za sredstva MPNTR zbog kašnjenja javnog poziva. EPS-u je upućen Izveštaj o održanim tribinama i očekuje se odgovor. MRE je dobilo medalju Atanasije Stojković za podršku koju je u poslednjih 17-18 godina pružalo DTS-u.

 

2.     Neophodni uslovi za uspešan rad DTS-a u uslovima Covid-19

 

GO DTS treba da odluči o sredstvima za nabavku opreme za naredne skupove tako da pokrije plenarni rad i 2 paralelne sesije opremom za snimanje, potrebe prevođenja i rukovanja opremom. Na skupu Elektrane 21 je korišćena i oprema MF u Beogradu i pomoć kolege Vlade Mikovića, rukovodioca IT službe fakulteta. Dr Dejan Cvetinović i prof. dr Nebojša Manić će  do 15.1.2022. sastaviti specifikaciju za nabavku neophodne opreme tako da se njome mogu pokriti i skupovi van Beograda.

 

Treba kupiti najkvalitetniju opremu i izbeći skorije nadogradnje.

 

3.     Plan rada za 2022. godinu

 

DTS planira maksimalno 2 skupa godišnje i to će u 2022.godini biti SIMTERM (18.- 22.10.2022.) i IEEP krajem maja ili početkom juna 2022. Pored toga, planira se i učešće na TOPS-u i Forumu čistih tehnologija, kao i EnergyDay. Za SIMTERM je dobijena saglasnost NN Veća MF u Nišu,a na sledećoj sednici Veća se očekuje i odluka kojom će skupu biti dodeljen 1. prioritet za apliciranje kod MPNTR. Predložena lokacija za održavanje skupa je Kongresni centar u Nišu.

Iznet je predlog o pokretanju inicijative za spajanje IEEP i TOPS-a iduće godine tako da se održavaju paralelno. Treba odabrati NIO koja će aplicirati za sredstva kod MPNTR za održavanje skupa IEEP.

Planirano je više tribina u narednoj godini (Nenad Miloradović-Lepenski Vir, prof.dr Vojin Grković, PKS-biomasa, komercijalna tribina-Danska). Direktor AERS-a, Dejan Popović, je zamolio da odložimo termin održavanja tribine za januar zbog aktuelne energetske situacije.

 

4.     Razno

 

Prof. dr Mladen Stojiljković će, kao glavni i odgovorni za sve dosadašnje skupove termičara u Nišu, biti zadužen i za održavanje SIMTERM 2022., uz neophodnu pomoć prof.dr Mirjane Laković. Tim koji uspešno radi ne treba menjati, a brojne pohvale skupa Elektrane su pokazale svu uspešnost u organizaciji i hibridnih skupova.

 

Ostvarena je saradnja DTS-a sa Ministarstvom rudarstva i energetike, MRE-u je dodeljena medalja Atanasija Stojkoviča tako da je Ministarka Zorana Mihajlović otvorila skup Elektrane 21. DTS kasni u realizaciji saradnje.

 

Uvodi se carinjenje knjiga (Thermal Science) za slanje u inostranstvo. P.Stefanović je učinio napor da se DTS toga oslobodi. Čekamo rezultat.

 

P.Stefanović je odgovorio na Molbu ICHMT o našim ativnostima.

 

P.Stefanović je odgovorio i na dopis Komercijalne banke o DTS-u.

 

DTS kasni sa dodelom priznanja pojedinim firmama i pojedincima koji su dobili priznanje za doprinos uspehu DTS.a u proteklih 17-18 godina, jer nisu prisustvovali Svečanoj Tribini DTS-a 1.jula og. U narednom periodu to treba ispuniti.

 

P.Stefanović je izrazio mišljenje da je potrebno uključiti mlađe kolege u rad DTS-a, navodeći prof. M.Banjca i prof. B.Gvozdenac kao potencijalne kandidate što će se i dešavati i već dešava (primer. prof. M.Laković, prof. N.Manić, dr D.Cvetinović).

 

GO izražava zahvalnost aktivnostima kolege P.Stefanovića.

 

U Beogradu, 17.12.2021.

Zapisnik sastavio Generalni sekretar DTS-a,

Prof.dr Maja Đurović Petrović                     

Zapisnik odobrio Predsednik DTS-a,

            Prof.dr Milan Radovanović

 

Вести

 • ТОПС 2022 од 29....

  13.05.2022.
  Poštovani svi, U prilogu imate Program stručno-naučne konferencije TOPS 2022, koja će biti održana... Сазнајте више...
 • PKS - Prezentacija studije...

  16.04.2022.
  Поштована/и, Задовољство нам је да Вас у име Институтa за енергетику Jугоисточнe Европe (ИЕНЕ), Привредне коморе... Сазнајте више...
 • XXXIV National Conference Processing...

  31.03.2022.
  Poštovani,Počinje PTEP 2022. Budite u toku sa dešavanjima.Najnovije informacije na:Сазнајте више...
 • Скупштина ДТС 2022

  26.03.2022.
                                        Скупштина Друштва термичара Србије 2022   Скупштина Друштва термичара Србије... Сазнајте више...
 • ИЗВЕШТАЈ о издавању часописа...

  19.03.2022.
  Poštovani članovi Društva termičara, U prilogu ove vesti nađite izveštaj o izdavanju časopisa Thermal Science... Сазнајте више...

Догађаји

 • Трибина ДТС-а: Инвестиције ЈП...

  09.10.2021.
                                 ... Сазнајте више...
 • Трибина ДТС: НАФТНА ИНДУСТРИЈА...

  19.09.2021.
    Друштво термичара Србије има задовољство да Вас позове на јавну стручну трибину на којој ће... Сазнајте више...
 • Енергетска транзиција ЈП ЕПС...

  22.07.2021.
  ________________________________________________________ Поштовани чланови Друштва и целокупна стручна и научна јавности Србије, Друштво термичара Србије, у... Сазнајте више...
 • Tрибина посвећена научно-стручном раду...

  13.01.2020.
                                    ЛАБОРАТОРИЈА... Сазнајте више...
 • Трибина ЈКП Београдске електране

  08.11.2019.
                                                    ДРУШТВО ТЕРМИЧАРА                                                                  СРБИЈЕ                                                                        И                                                  МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У оквиру сталне трибине има... Сазнајте више...