04.07.2021. Свечана трибина Друштва термичара Србије "УЗДАРЈЕ" 01.07.2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Уручене медаље „Атанасије Стојкович“ за допринос развоју ДТС

Mедаља „Атанасије Стојкович“ с ликом првог термичара у Србији,  свечано је уручена заслужним појединцима и организацијама, који су у претходних 20 година значајно допринели развоју Друштва термичара Србије (ДТС).

„Идеја је да медаља „Атанасије Стојкович“ буде "уздарје" свим заслужним партнерима и пријатељима за  године изузетне сарадње“, поручио је проф. др Милан Радовановић, председник Друштва термичара Србије, поздрављајући бројне званице на Свечаној трибини ДТС-а, која је тим поводом уприличена на Машинском факултету у Београду.

Говорећи о досадашњем раду и развоју ДТС-а, он подсетио да је та стручна организација током 20 година рада, кроз бројне активности и скупове укључила  око 15 хиљада инжењера, истраживача, научника и пословних људи из Србије, региона и света, у међународну стручну и пословну размену.

„Признање које носи име нашег првог термичара је најбољи начин да се захвалимо на тој сарадњи“, рекао је проф. Радовановић, а затим је заједно са потпредсеницом ДТС-а, проф. др Драгославом Стојиљковић, уручио признања истакнутим добитницима.

Медаља „Атанасије Стојкович“ додељена је водећим истраживачима у области енергетике, међу којима су, на првом месту, проф. др Симеон Н. Ока, редовни професор Машинског факултета у пензији; проф. др Невен Дуић, редовни професор на Факултету стројарства и бродоградње у Загребу, проф. др Јордан Христов са Универзитета за хемију, технологију и металургију у Софији  и многи други стручњацима из земље и иностранства.

Признање Друштва термичара Србије добили су и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Србије, Министарство рударства и енергетике, Електропривреда Србије, Матица српска, Енергопројект, General Electric Power, Siemens Energy, Машински факултети из Београда и Ниша, Институт „Михајло Пупин“, Институт за нуклеарне науке „Винча“ и друге компаније и институције.

Скупу на Машинском факултету, поред представника ресорних министарстава РС, привредних и других организација, присуствовали су и актуелни декан Машинског факултета проф. др Радивоје Митровић, новоизабрани декан Машинског факултета, проф. др Владимир Поповић, као и бројне колеге и пријатељи Друштва термичара Србија.

Због актуелне епидемиолошке ситуације, трибина је одржана као хибридни скуп, што је учесницима и добитницима признања из иностранства омогућило да свечани догађај прате онлајн.

Атанасије Стојкович, чије име носи признање Друштва термичара Србије, био је српски писац и научник, руски академик, професор и ректор универзитета у Харкову. На наговор Доситеја Обрадовића, Стојкович, родом из Руме, написао је„Фисику“и тако постао аутор прве књиге из физике на српском језику. Медаља је рад вајарке Дринке Радовановић.

Вести

 • ТОПС 2022 од 29....

  13.05.2022.
  Poštovani svi, U prilogu imate Program stručno-naučne konferencije TOPS 2022, koja će biti održana... Сазнајте више...
 • PKS - Prezentacija studije...

  16.04.2022.
  Поштована/и, Задовољство нам је да Вас у име Институтa за енергетику Jугоисточнe Европe (ИЕНЕ), Привредне коморе... Сазнајте више...
 • XXXIV National Conference Processing...

  31.03.2022.
  Poštovani,Počinje PTEP 2022. Budite u toku sa dešavanjima.Najnovije informacije na:Сазнајте више...
 • Скупштина ДТС 2022

  26.03.2022.
                                        Скупштина Друштва термичара Србије 2022   Скупштина Друштва термичара Србије... Сазнајте више...
 • ИЗВЕШТАЈ о издавању часописа...

  19.03.2022.
  Poštovani članovi Društva termičara, U prilogu ove vesti nađite izveštaj o izdavanju časopisa Thermal Science... Сазнајте више...

Догађаји

 • Трибина ДТС-а: Инвестиције ЈП...

  09.10.2021.
                                 ... Сазнајте више...
 • Трибина ДТС: НАФТНА ИНДУСТРИЈА...

  19.09.2021.
    Друштво термичара Србије има задовољство да Вас позове на јавну стручну трибину на којој ће... Сазнајте више...
 • Енергетска транзиција ЈП ЕПС...

  22.07.2021.
  ________________________________________________________ Поштовани чланови Друштва и целокупна стручна и научна јавности Србије, Друштво термичара Србије, у... Сазнајте више...
 • Tрибина посвећена научно-стручном раду...

  13.01.2020.
                                    ЛАБОРАТОРИЈА... Сазнајте више...
 • Трибина ЈКП Београдске електране

  08.11.2019.
                                                    ДРУШТВО ТЕРМИЧАРА                                                                  СРБИЈЕ                                                                        И                                                  МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У оквиру сталне трибине има... Сазнајте више...