27.10.2021. Prof Simeon Oka dobitnik priznanja "TOP ENERGY"

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

 

 

U Novom Sadu  28. i 29. septembra, održan je XIV Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama pod nazivom „ENERGETIKA SRBIJE – POSTPANDEMIJSKI ISKORAK KA BUDUĆNOSTI“, koji tradicionalno organizuju Institut za evropske poslove (INEA) i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, uz pokroviteljstvo pokrajinskog parlamenta. Tokom dva dana održavanja Foruma akcenat je bio na konkretnim problemima energetskih procesa, postupcima njihovog unapređenja i zajedničkim ciljevima u narednom periodu.

Podstaknuti sveukupnim rezultatima u prvoj deceniji zajedničkog rada svih učesnika, poslovnog Pula i saveta Međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama, a imajući u vidu potrebu da se vrhunski i afirmativni rezultati rada na projektima u energetici posebno istaknu, 2016. godine doneta je odluka o ustanovljavanju godišnjeg priznanja „TOP ENERGY“ za posebna dostignuća u oblasti energetike.

Jedan od tri ovogodišnja dobitnika ovog jedinstvenog priznanja za veliki doprinos razvoju sektora energetike je prof. dr Simeon Oka. Tokom Foruma predočen je njegov radČasopis THERMAL SCIENCE: Osnivanje, istorijat razvoja i naučni doprinos”. Rad je i štampan u specijalnom izdanju lista Ekolist, koji tradicionalno prati zbivanja na Forumu.

 
Prof Dr Simeon Oka je rođen 3.10.1935. godine u Beogradu, maturirao u Prvoj Beogradskoj gimnaziji 1954., diplomirao 1960. i doktorirao 1971. na Mašinskom Fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Od 1960. do penzije 2002. godine radi u Institutu za nuklearne nauke, Vinča, u Laboratoriji za termotehniku i energetiku. U Institutu je izabran u zvanje Naučni savetnik 1986. godine, a na Mašinskom fakultetu u zvanje Redovni profesor. Direktor Laboratorije bio je od 1976. do 1980. godine. Tokom 1994. godine pokreće časopis Thermal Science, a glavni i odgovorni urednik bio je do 1. maja 2018. Bavi se osnovnim i primenjenim istraživanjima fizičkih procesa od interesa za oblast energetike, u graničnim oblastima mehanike fluida (turbulentna strujanja), prostiranja toplote i sagorevanja uglja i biomase, i primenom rezultata istraživanja u razvoju savremenih energetskih tehnologija. Objavio je 25 radova u međunarodnim časopisima, 13 u knjigama, 35 u domaćim časopisima, 65 na međunarodnim i 70 na domaćim skupovima. Napisao je međunarodnu monografiju i dve domaće monografije, dva udžbenika i objavio kao urednik tri međunarodna tematska zbornika pozvanih radova i dva domaća tematska zbornika pozvanih radova. Ima tri patenta iz oblasti sagorevanja u fluidizovanom sloju.

Вести

Догађаји

 • Трибина ДТС-а: Инвестиције ЈП...

  09.10.2021.
                                 ... Сазнајте више...
 • Трибина ДТС: НАФТНА ИНДУСТРИЈА...

  19.09.2021.
    Друштво термичара Србије има задовољство да Вас позове на јавну стручну трибину на којој ће... Сазнајте више...
 • Енергетска транзиција ЈП ЕПС...

  22.07.2021.
  ________________________________________________________ Поштовани чланови Друштва и целокупна стручна и научна јавности Србије, Друштво термичара Србије, у... Сазнајте више...
 • Tрибина посвећена научно-стручном раду...

  13.01.2020.
                                    ЛАБОРАТОРИЈА... Сазнајте више...
 • Трибина ЈКП Београдске електране

  08.11.2019.
                                                    ДРУШТВО ТЕРМИЧАРА                                                                  СРБИЈЕ                                                                        И                                                  МАШИНСКИ ФАКУЛТЕТ У оквиру сталне трибине има... Сазнајте више...