14.09.2017. PROJEKAT ODSUMPORAVANJA U TENT-U

 Posle dosta peripetija, kako formalnih i finansijskih tako i tehničkih, konačno je potpisan sporazum o izgradnji postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani “Nikola Tesla A” u Obrenovcu.

U Vladi Srbije sporazum, čija je vrednost 167 miliona evra, potpisali su predstavnici Elektroprivrede Srbije i kompanije Micubiši Hitači pauer sistem iz Japana.

Svojevremeno, ministar energetike Srbije Aleksandar Antić je izjavio da je to postrojenje ozbiljna investicija, koja po nekim procenama dostiže 600-700 miliona evra ali koju EPS mora da realizuje do 2025.

PROJEKAT ODSUMPORAVANJA – POSLE 6 GODINA  

Istorijat ovog projekta je veoma zanimljiv. Sporazum o izgradnji postrojenja za odsumporavanje potpisan je daleke 2011. godine ali zbog formalnih propusta u sprovođenju raspisanog tendera 2014. godine, nezadovoljstva Japanaca zahtevanim promenama i nezadovoljstva Elektroprivrede tehničkim karakteristikama  postrojenja, koje su se našle u japanskoj ponudi, izbor najpovoljnijeg ponuđača i potpisivanje ugovora otegli su se sve do ove jeseni. 

Prvobitno, međuvladina nota o saradnji između Srbije i Japana razmenjena je 24. novembra 2011. u Obrenovcu, kada je potpisan i ugovor o kreditu između Elektroprivrede Srbije i japanske agencije za međunarodnu saradnju, vredan preko 250 miliona evra. Zatim su urađeni idejni projekat i studija opravdanosti, kojima se predviđa izgradnja postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na četiri bloka TENT A(A3-A6) i na oba bloka TENT B.

Projekte su uradili konzorcijumi sa firmom Energoprojekt - ENTEL kao vodećom u dva konzorcijuma. Uslovi kredita su bili veoma povoljni, period odložene otplate pet godina a rok za otplatu kredita 15 godina. Kredit je odobren po kamatnoj stopi od 0,6% , a sredstva je trebalo da budu povučena u narednih 10 godina. 

Konačno, posle 6 godina a pod pritiskom evropskih zahteva u oblasti zaštite životne sredine, potpisan je dugo očekivani i najavljivani sporazum o izgradnji. Projekat postrojenja za odsumporavanje u Obrenovcu predstavlja najskuplji projekat u domenu zaštite životne sredine na Balkanu. 

Postrojenje u TENT-u primenjivaće tehnologiju vlažnog krečnjaka, takozvanog gips postupka, koji se koristi na 55 odsto postrojenja sa sistemom za odsumporavanje u svetu, tvrde u obrenovačkoj termoelektrani.

Вести

 • ECOS 2018 in...

  09.10.2017.
                                  The conference ECOS 2018 - 31st International Conference on Efficiency,... Сазнајте више...
 • electrify europe Vienna AUSTRIA...

  09.10.2017.
  Join the entire Electricity Value Network in Vienna next year ... Сазнајте више...
 • REMOO - 2018 International...

  09.10.2017.
  REMOO International Conference & Workshop is the international annual platform where experts, researchers, professionals, industry... Сазнајте више...
 • Solarna kuća srpskih studenata...

  25.09.2017.
    „Solarna kuća“ srpskih studenata i na izložbi „Ekspo 2020“  ... Сазнајте више...
 • PROJEKAT ODSUMPORAVANJA U TENT-U

  14.09.2017.
   Posle dosta peripetija, kako formalnih i finansijskih tako i tehničkih, konačno je potpisan sporazum o ... Сазнајте више...

Догађаји

 • Трибина ДТС - Иновациони...

  20.04.2017.
                                                          ДРУШТВО ТЕРМИЧАРА                                                                        СРБИЈЕ У оквиру сталне трибине има задовољство да Вас позове на... Сазнајте више...
 • Актуелна ситуација у топланама...

  30.03.2017.
                                                        ДРУШТВО ТЕРМИЧАРА                                                                       СРБИЈЕ У оквиру сталне трибине има задовoљство да Вас позове на трибину... Сазнајте више...
 • ЈКП Београдске Електране

  19.02.2017.
  У оквиру сталне трибине има задовољство да Вас позове на трибину на којој ће гост бити... Сазнајте више...
 • Svečana tribina DTS-a: Jubilej...

  17.10.2016.
    SVEČANA TRIBINA DTS-A POVODOM JUBILEJA PROF. DR SIMEONA OKA   U organizaciji Društva... Сазнајте више...
 • Трибина ДТС Стратегија енергетике...

  14.04.2015.
                                                     ДРУШТВО... Сазнајте више...