25.11.2011. IZVEŠTAJ O ODRŽANOM 15 SIMPOZIJUMU TERMIČARA SRBIJE

Svecano otvaranje SIMTERM 2011

15. Simpozijum termičara Srbije, pod nazivom SIMTERM 2011, održan je u Soko Banji u periodu od 18.10. do 21.10.2011 godine u hotelu Zdravljak, u organizaciji Mašinskog fakulteta u Nišu i Društva termičara Srbije. Simpozijum termičara je ugledni naučni skup, koji je ispunio sve kriterijume MNP da ima karakter međunarodnog skupa.

Skup je otvoren 18.10. 2011. godine u 11,00 časova, uz prisustvo više od 100 učesnika i gostiju iz zemlje i inostranstva.

Učesnicima Skupa poželeo je dobrodošlicu i uspešan rad dr Milan Radovanović, predsednik Društva termičara Srbije, a goste i učesnike su pozdravili i:

dr Vlastimir Nikolić, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu, i

dr Mladen Stojiljković, predsednik Organizacionog odbora

Skup je zvanično otvorio

dr Dimitrije Voronjec, redovni profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu, dugogodišnji zaslužni i priznati član Društva termičara Srbije.

Na skupu je uzelo učešće oko 250 učesnika iz zemlje i 27 učesnika iz inostranstva. Broj radova učesnika iz zemlje bio je 88, a iz inostranstva 12.

Saopštena su pet rada po pozivu u plenarnoj sesiji, odmah nakon svečanog otvaranja.

Radove su prijavili, pored učesnika iz Srbije, i učesnici iz još 9 zemalja: Grčke, Brazila, Rusije, Nemačke, Portugalije, Rumunije, Hrvatske, Makedonije, i Republike Srpske.

Broj institucija iz zemlje i inostranstva iz kojih su prijavljeni radovi je 36 i to:

o    14 institucija iz inostranstva i

o    22 institucije Iz republike Srbije (fakulteti i instituti).

Skup je radio u dve sesije:

·          prva sesija – usmeno izlaganje radova,

·          druga sesija – poster sesija.

Skup je završen 21.10.2011. godine u 13,00 časova.

Na skupu je izloženo 100 radova (88 iz zemlje i 12 iz inostranstva), svrstanih u devet tematskih oblasti:

-   Strujanje i prostiranje toplote i materije

-   Energetska efikasnost i racionalno gazdovanje energijom

-   Tehnologije i postrojenja

-   Novi i obnovljivi izvori energije

-   Ispitivanje postrojenja u pogonu i eksperimentalna istraživanja postrojenja

-   Automatika, upravljanje procesima i ekspertski sistemi,

-   Matematičko modeliranje i numeričke simulacije,

-   Zaštita životne sredine,

-   Transport – energetski aspekti i aspekti zaštite sredine.

U radovima su prezentovani vrlo interesantni i značajni rezultati istraživanja u navedenim oblastima. Od značaja je i prisustvo inostranih autora i gostiju, tako da su uspostavljeni brojni kontakti, naročito u periodu pauza i zajedničkog druženja.

Na skupu su prezentirani i rezultati većeg broja projekata koje finansira Ministarstvo prosvete i nauke.

Svi radovi saopšteni na Simpozijumu štampani su u Zborniku radova u elektronskoj verziji, a apstrakti u Zborniku apstrakata u papirnoj formi. Pored toga, postoji inicijativa da se najbolji radovi objave u renomiranim naučnim časopisima, Thermal Science, Termotehnika i dr., uz posebne recenzije.

U četvrtak 20.10.2011 sa početkom u 11 časova održan je okrugli sto na temu ENERGETSKA EFIKASNOST U ZGRADARSTVU, čiji su moderatori bili prof. dr Dragoslav Šumarac i docent dr Maja Todorović, a koji je bio posvećen Pravilniku o energetskoj sertifikaciji zgrada i Pravilniku o uslovima, sadržini i načinu izdavanja sertifikata o energetskim svojstvima zgrada. Okrugli sto je izazvao veliko interesovanje, mašinskih, građevinskih, elektro inženjera i arhitekata. Skupu je prisustvovalo oko 200 učesnika.

Pored autora koji su izložili svoje radove i prisutnih gostiju, u radu skupa uzelo je učešće i desetak firmi koje se bave projektovanjem, proizvodnjom i prodajom opreme iz oblasti termotehnike i termoenergetike.

15. Simpozijum termičara Srbije, održan je uz podršku Ministarstva prosvete i nauke, a svakako da treba istaći da bi bilo vrlo teško organizovati ovaj Simpozijum da nije bilo Sponzora kao što su: INENJERSKA KOMORA SRBIJE, ENERGOPROJEKT – ENTEL, VIA OCEL, RADIJATOR INŽENJERING, VERSO IL PARADISO, HERZ, TROX, GAS TEH, WILO, RADING, REHAU, MEGAL, EKO STAR, KNAUFINSULATION, LABORATORIJA-TESTO, ALFA CLIMA.

Detaljnije informacije o 15. Simpozijumu termičara Srbije mogu se naći na web sajtu Simpozijuma: http://simterm.masfak.ni.ac.rs/

Predsednik Organizacionog odbora

15. Simpozijuma teremičara Srbije

dr Mladen M. Stojiljković, red. prof.

Mašinski fakultet u Nišu

18000 Niš, Aleksandra Medvedeva 14

tel.: 018 500 670, tel./fax: 018 588 199

m.t.: 063 466 242